Klordioksit Tarımda Kullanımı

Klordioksit Tarımda Kullanımı

Klordioksit Tarımda Kullanımı her geçen gün yaygınlığını arttırmakta olan bir çözümdür.  Tarım için suyun kalitesinin ve sağlıklı olmasının verimlilik açısından ne kadar önemli olduğu aşikardır. Klordioksit depolarda dinlendirilen sulara uygulandığında biyofilm tabakası, mantar, virüs gibi mahsüle zarar verecek bakterilerin oluşmasını engeller.

Klordioksit Tarımda Kullanımı ile hem daha kaliteli hem daha sağlıklı mahsuller elde edilmektedir.

Organik tarımda kimyasal koruyucular kullanılmamaktadır. Klordioksit gibi dezenfektanlar tercih edilmektedir. Klordioksit uygulaması yapılan toprakta, sulama sonrası aktivasyon sağlanıp bakteri, fungus ve nematodlara karşı koruma gerçekleşir ve bu koruma kalıcıdır.

Depolama bölümlerinde yapılan pulvarizasyon ile mahsul yüzeyindeki bakteriler yok edilir.
Klordioksit buharlaştığı için kalıntı bırakmaz.

Klordioksit 0.1 ppm gibi düşük konsantrasyonlarda bile çok etkili bakteri ve virüsid olduğunu kanıtlamıştır.
Ayrıca geniş spektrumlu bir dezenfektan oluşu sayesinde bakteri ve fungal bitki hastalıklarının oluşmasını engeller, buna paralel hastalıklarla mücadelede kullanılan ilaç miktarının azalmasına yardımcı olur.
Uygun konsantrasyonda kullanımında insan ve hayvanlar için de zararsızdır.
Tarımda örnekler verecek olursak:
Domateslerde fide dikiminde ilk 1 hafta 10 gün uygulanan Klordioksit o dönemde fidelerde oluşan Rhizoctania, Fusarium, Alternaria ve Phythyium gibi etmenlerin oluşturduğu hastalıkları kontrol altına almaktadır. Hastalıkların 1 aylık periyotta görülmediği izlenmiştir. Klordioksit sayesinde kontrol altına alınan hastalıklar ortadan kalkmakta, kalıntı bırakmamakta ve fototoksitite oluşmamaktadır. Dolayısı ile ihracat sorunu yaşanmamaktadır.
Yine bir diğer örnek narenciyelerde uygulanab Klordioksit, etek çürüklüklerini ve uç kurumalarını hem tedavi etmekte hem de korumaktadır.

Klordioksit ile yok edilecek mikroorganizmalar

→ Pseudomonas aeruginosa

→ Bacillus megaterium

→ Streptococcus milleri

→ Enterococcus faecalis

→ Proteus mirabilis

→Penicilllium vinaceum

→Alternaria altarnata

→ Acinetobacter baumannii

→ Staphylococcus aureus

→ Micrococcus lylae

→ Gordonia rubropentinc

→ Candida albicans

→ Aspergillus niger

→ Botrytis cinerea

→ Xanthhomonas campestris

→ Pseudomonas syringae

→ Xylella fastidiosa Wells

→ Aspergillus flavus

→ Alternaria citri

→ Alternaria Kahverengi Leke

→ Alternaria Yaprak Lekesi